Művészi képkiállítás
Nyíregyháza, febr[uár] 3. Saját tudósítónktól

A görögkatolikus püspöki palota Bethlen utcai földszintjén levő helyiségben művészi képkiállítás nyílt meg, amelyen a modern magyar festőművészet legkiválóbb reprezentánsainak alkotásai láthatók. Harmath M. budapesti műkereskedő kollekciójának legjavát hozta Nyíregyházára, hogy könnyen hozzáférhetővé tegye a képvásárlást azok részére is, akik talán sokoldalú elfoglaltságuk miatt vagy egyéb okból nem juthatnak abba a helyzetbe, hogy egy fővárosi képkiállítást, avagy egy magyar művész atelier-jét megtekinthessék.

A kiállításon mindjárt szembetűnik Neogrády Antal színpompás „Napsütés”-e és Kézdi Kovács László melankolikus „Téli táj”-a. Megkapó szépségű Jámbor Lajos „Olvasó nő”-je. Kiváló rajztechnikát árul el Geiger Richárd „Készülődés a bálra” című tusrajza. Erdőssy Béla, az Országos Képzőművészeti Főiskola tanára is több gyönyörű képpel szerepel. Berkes Antal „Berlini utcarészlet”-e ragyogó színezéssel rögzíti meg a német főváros egyik pittoreszk részletét. Telkessy Valér „Anyám intése”, „Nő legyezővel” című képei, valamint interieurje igen sikerültek. Bájosak a Kövér Gyula „Babaarckép”-e és Rainerné Istvánffy Gabriella „Macská”-ja. Kiválóak Edvi Illés Aladár rajzai, Molnár Z. János csendéletei. Ezenkívül Gimes Lajos („Tükör előtt”), Pállya Celesztin, Pállya Károly, Albert Ferenc, Nádory S., Szász István („Vásárjelenet”), Torday Székely Zs. és Zorkóczy Gyula szerepelnek több képpel.

A kiállítást állandóan látogatja a műértő és érdeklődő közönség, és gyönyörködik az ízlésesen összeállított gyűjteményben. A kiállítás még vasárnap is nyitva lesz, s így a vásárolni óhajtóknak elég idő áll rendelkezésükre. A képek árai szolidan vannak megállapítva, s így a kevésbé tehetősek is vásárolhatnak. [Forrás: Nyírvidék: Szabolcs vármegye és Nyíregyháza város hivatalos napilapja, 42. évf. (1921) 27. szám, 2. oldal]