A LEVÉLTÁR TÖRTÉNETE

Ferenc pápa 2015. március 20-án megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat, amely a hajdani Hajdúdorogi Egyházmegyéből és a Miskolci Exarchátusból jött létre. Ugyanakkor a Metropolitai Egyház alá rendelve, Nyíregyháza székhellyel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területével megegyezően megalapította a Nyíregyházi Egyházmegyét. A Hajdúdorogi Egyházmegye főegyházmegyei rangra emelkedett, melynek székhelye Debrecen lett.

 A Hajdú-Bihar megyei parókiák fondjai, valamint a Hajdúdorogi Egyházmegye felállítását követően (1912) keletkezett egyházkormányzati iratok a debreceni székhelyű főegyházmegye fenntartásában lévő levéltárában kaptak elhelyezést.

 2016 augusztusában a Miskolci Egyházmegyéhez területileg hozzátartozó parókiák iratai az egyházmegye miskolci székhelyére, a Miskolci Egyházmegye Levéltárába kerültek.

 A Nyíregyházi Egyházmegye Levéltárának alapítási dátuma 2019. augusztus 5.

A levéltárban jelenleg elhelyezett történeti értékű iratanyag a Hajdúdorogi Egyházmegye Görögkatolikus Püspöki Levéltárának állományából – mint jogelőd intézményből – került a Nyíregyházi Egyházmegye tulajdonába. Ezen maradandó értékű irategyüttes a Nyíregyházi Egyházmegye parókiáiról (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) került beszállításra. A levéltár a Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában (Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 5.) kapott helyet. Jogi képviselője Szocska A. Ábel megyéspüspök.

Bemutatkozik a Nyíregyházi Egyházmegye Levéltára

Virtuális séta a görögkatolikus levéltárban